Често задавани въпроси

Има много различни мнения за това кои коли са най-добри. Ние подкрепяме мнението, че всеки автомобил е надежден, ако е поддържан добре. Всички сме наясно, че масово в Италия автомобилите не се поддържат добре, а тези които са „гледани“ – държат висока цена. В Германия автомобилите са доста по-добре поддържани, но са на много километри и знаем, че доста от тях са започнали да гният заради по-тежките зимните условия. Друга важна подробност е, че доста от немските магистрали нямат ограничение на скоростта и автомобилите там се карат ежедневно с над 200 км/ч. Всички тези фактори спомагат за по-бързото амортизиране на автомобилите. От другата страна автомобилите в Канада и САЩ се поддържат много по-добре, на малко километри са и не са карани с много повече от 100 км/ч, което е ограничението за магистрали там. Това значително увеличава живота на автомобилите внесени през океана. Друг важен фактор е това, че в Европа се разпродават дизеловите автомобили (заради вредните им емисии) и за сметка на това цените на бензиновите скочиха драстично. Обратно на тази тенденция, цените на бензиновите автомобили в Канада и САЩ държат доста по-ниски цени.

Дължимите мита се определят в зависимост от тарифното класиране на даден артикул в Комбинираната номенклатура (КН) на ЕС и съгласно таблицата със ставките на митата, включена в Част втора на КН.

КН може да бъде консултирана на страницата за достъп до правото на ЕС, поддържана от Европейската комисия на адрес: http://eur-lex.europa.eu

За нови и употребявани автомобили от позиция 8703 на КН ставката на митото от трети страни е 10 %.

За нови и употребявани автомобили от позиция 8704 на КН ставката на митото от трети страни зависи от максималното общо тегло на автомобила и от работния обем на двигателя – 10 % или 22 %.

Справка може да бъде направена чрез базата данни ТАРИК (TARIC – Tarif Intégré de la Communauté) на Европейския съюз на адрес: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp

За фирми регистрирани по ДДС
ДДС се плаща чак при продажбата на автомобила на 3-то лице. Ако автомобилът остане за ползване на фирмата, ДДС не се дължи до неговата евентуална продажба в бъдеще.

Разтоварване межу €350 – €400
Всички митнически такси са дължими при разтоварването на автомобила на желаното от вас пристанище.

При внос на автомобил от страна извън Европейския съюз, независимо на коя Европейска митница, се подава митническа декларация. Към нея трябва да бъдат приложени следните документи:
Договор за покупко-продажба;
Транспортни документи – в случая автомобилът не е превозван на собствен ход, а на автовоз и в последствие в контейнер, затова за превоза също се заплащат такси и застраховки, които се прилагат и в последствие влизат в митническата стойност, върху която се начислява мито;
Договор за покупко-продажба или фактура;
Митническата декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба на автомобил, закупен от трета страна. Този документ се придружава и с талона за регистрация на автомобила от съответната държава, от която е закупен. Това се отнася само за автомобилите втора употреба.

За съжаление няма облекчения или освобождаване от вносни мита за хора с увреждания.

България, като държава членка на ЕС, прилага споразумения за свободна търговия (ССТ) с над 50 държави. Съгласно тези споразумения съществуват тарифни преференции при внос на стоки с произход от другата страна по ССТ. Списъкът на преференциалните търговски договорености на Европейския съюз е публикуван на интернет страницата на Агенция „Митници“ www.customs.bg , в секция „Произход на стоките“.

Тарифните преференции се предоставят при представяне на доказателство за произход, което може да бъде сертификат за движение EUR.1 или сертификат за движение EUR-MED, или декларация за произход, или изявление за произход. Справка по отношение на предвидените тарифни преференции при внос на автомобили от държавите включени в списъка на преференциалните търговски договорености на Европейския съюз, може да бъде направена чрез базата данни ТАРИК на адрес: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp

По отношение на автомобилите, които са включени в Митническия съюз ЕС-Турция, доказателството им за свободно обращение и допускането им в ЕС от Турция без мито се извършва при представяне на сертификат за движение A.TR.

По отношение на ДДС, дори когато не се начислява мито поради преференция, ДДС остава дължим.

Зависи в коя държава е автомобилът.
От Канада срокът е около месец от закупуването.
От САЩ е около 2 месеца, тъй като има забавяне на пристанищата, поради допълнителна документация.
Има ли забрана за внос на автомобили (нови и/или втора употреба) в България от определени страни, извън ЕС?

От 23 юни 2014 г. забранен е вносът в ЕС на автомобили от Автономна република Крим или град Севастопол.

В сила е и забрана за внос от Украйна, Турция и САЩ на автомобили в случай, че съдържат или зависят от вещества, които нарушават озоновия слой. Ние ще ви предпазим от закупуване на такъв автомобил.

МОСВ и Комисията за защита на потребителите също имат отношение към изискванията за безопасност и недопускането на стоки, криещи риск за здравето на хората и опасност за околната среда.

След като бъде избран автомобил, предстои да се направи точна калкулация. В зависимост от това къде се намира автомобилът, вътрешният транспорт варира между $150 и $1000. Средната цена на транспорта от точка в Канада/САЩ до Германия/Холандия е около $1200. За по подробна информация, моля разгледайте раздела Цени

Ние ще ви уведомим кое е най-близкото пристанище, до което се намира автомобилът ви, а относно до кое пристанище да пристигне е ваш избор. Ние ще ви дадем напътствия кой е най-изгодният вариант, след като вече сте избрали автомобил.

Може да гледате всички автомобили, тъй като ние имаме право да наддаваме за всеки един от тях. Но ако наистина искате да вземете автомобил изгодно (дори след мито, ДДС и транспорт цената му да е наполовина на тази, ако вземете подобен от Европа) то избягвайте обявите Non-Branded. Това са автомобили, които имат право да се регистрират отново в САЩ или Канада и за тях играят местни автодилъри, което значително увеличава тяхната цена. Това обаче не означава, че тези автомобили са в по-добро състояние от други подобни. Напротив, просто в повечето случаи това са автомобили с по-леки щети, за които са преценили, че е по-изгодно да се ремонтират, отколкото да се продадат.

Работим с най-големите търгове и всички коли са в състоянието, в което са описани. В зависимост от търга, в някои, като impactauto.ca, техническото състояние на автомобилите е описано много подробно, други, като copart.com, не чак толкова, но във всички е описано дали автомобилът има и технически дефекти, освен визуалните и дали пали и се движи.

Ние сме официален дилър на коли от Канада и САЩ, а не просто посредник, каквито са повечето фирми на пазара. Притежаваме собствени складове в Канада и САЩ, където автомобилът ви се съхранява и откъдето се товари на транспортната фирма. Автомобилите се товарят с личен персонал без да разчитаме на външни фирми, за да осигурим по-голяма сигурност и коректност.

Да, повечето марки предлагат международна гаранция, но ако автомобилът, към който сте се насочили е още в гаранция е добре да се консултирате допълнително с представителството на съответната марка. Не всички марки имат официално представителство в България, а просто дилъри, при които тази гаранция може да не важи.

Трябва да имате дилърски лиценз и лиценз за експорт, за да можете да закупите и изнесете автомобил. Този лиценз се дава само на Канадски и Американски дилъри на автомобили.
Може да следвате процеса ни, като от разстояние подготвяте и изпращате всички необходими документи (по-горе описани в „често задавани въпроси“).
Трябва да организирате транспорта на автомобила в контейнер. За да получите цената, която ние можем да осигурим е нужно да закупите поне 3 автомобила.
Ако се забавите с плащането или транспорта на автомобила, заплащате допълнителни такси на всеки изминал ден за паркинг, транзакционни такси, неустойки и т.н.
Трябва да намерите контакт в САЩ или Канада, който да провери колата на място преди да се натовари, също дали е добре укрепена (което е изключително важно).
Трябва да организирате сам разтоварването на съответното пристанище, както и процеса по обмитяването.
Трябва да организирате и автовоз или платформа за докарването на автомобила до желаната от вас точка в България.